Korzystanie z budynków przeznaczonych do celów produkcyjnych lub magazynowych wiąże się z przygotowaniem posadzki o odpowiednich parametrach użytkowych. Powinna być nie tylko wytrzymała na obciążenia statyczne związane z ustawieniem na niej różnego rodzaju konstrukcji, ale także dynamiczne, pojawiające się podczas ich pracy. Liczyć się będzie odporność na ścieranie, chemikalia, wysoką temperaturę i udary, ale także brak poślizgu czy gładkość pozwalająca na zachowanie czystości. Zarówno wykonanie posadzki przemysłowej, jak i jej renowacja czy przygotowanie pod najczęściej układane powłoki wymaga zwykle mechanicznej obróbki jej powierzchni np. szlifowania betonu. Przekonajmy się, jakie metody są wykorzystywane najczęściej.
Szlifowanie betonu
Szlifowanie betonu jest używane jako obróbka wykańczająca, prowadzona dzięki szlifierkom wyposażonym w tarcze z nasypem diamentowym. Przy ich pomocy można pozbyć się zabrudzeń powierzchni, w tym trudnych do usunięcia plam oleju lub farby. Służy też do likwidowania osadów. W wyniku szlifowania powierzchnia zyskuje odpowiednią gładkość.
Śrutowanie betonu
Śrutowanie betonu jest rodzajem obróbki strumieniowo-ściernej, wykonywanej za sprawą ścierniwa w postaci niewielkich stalowych kulek, które uderzają w powierzchnię, usuwając jej zewnętrzną część. Śrutowanie jest zwykle wykorzystywane do uzyskania odpowiedniej chropowatości zwiększającej przyczepność nanoszonej następnie powłoki.
Groszkowanie betonu
Groszkowanie betonu to rodzaj obróbki mechanicznej, która polega na uderzaniu w jego powierzchnię głowicą ze specjalnymi pinami. W ten sposób można pozbyć się przebarwień i usunąć fragmenty o małej spójności. Zwykle groszkowanie służy naprawie uszkodzonej posadzki i wyrównaniu jej nierówności.
Frezowanie betonu
Frezowanie betonu oznacza największą ingerencję w jego strukturę. Jest wykonywane za pomocą walców wyposażonych w płytki zrobione ze stali, wolframu lub węglików. Po frezowaniu na powierzchni pozostają charakterystyczne bruzdy. Metoda to pozwala na usuwanie dużych nierówności powierzchni.